Carnita (taco)
Huvudrätt för 4 pers. tid ca 3h + marinadtid
Ingredienser:
Kött:
- 1 kg benfri fläskkarré
- 2 msk fuego spice mix (se längre ner)
- 1 lime
- 1 apelsin
- 1 msk kinesisk soja
- 1 tsk spiskummin
- 5 vitlöksklyftor
- 1/2 liter coca-cola (ej light)
Mangosalsa:
- 2 mango
- 1/2 rödlök
- 1/2 kruka koriander
- 1-2 msk lime juice
- 1/2-1 färsk habanerochili
- 1/2 tsk salt
Guacamole:
- 2 avocado.
- 1 tomat
- 1/2 tsk sambal oelek
- 1 vitlöksklyfta
- 1 msk finhackad gul lök
- 2 tsk färskpressad limesaft
- 1-2 krm salt
- ev hackad koriander efter smak
Fuego spice mix:
- 3 msk paprikapulver
- 1 tsk cayennepeppar
- 1 tsk vitpeppar
- 1 msk svartpeppar
- 1 msk vitlökspulver
- 1 msk chilipulver
- 1 msk torkad oregano
- 1 msk salt
Gör så här:
- Skär köttet i små bitar och massera in kryddblandningen.
- Pressa ur saften av apelsin och lime och häll över köttet.
- Häll i soja och finhackad vitlök och låt marinera minst 1 timme (gärna över natten).
- Häll ur och spara marinaden.
- Stek köttet och häll på marinaden när köttet fått färg.
- Häll på coca-cola i omgångar så att det precis täcker köttet och låt småkoka under lock i minst 2 tim.
- tag av locket mot slutet och koka ihop tills det blir en kletig massa.
- Mangosalsa:
- Finhacka ingredienserna till mangosalsan och blanda i en skål.
- Ställ in den i kylen och servera kall.
- Mosa avocadoköttet med en gaffel i en djup tallrik.
- Kärna ur och finhacka tomaten.
- Blanda avocado, tomat, sambal oelek, pressad vitlök, gul lök, limesaft, salt och ev koriander.
- Blanda alla ingredienser väl.
- Kan änvändas till de flesta tacorätter (köttfärs, kyckling etc)
- Överbliven krydda förvaras torrt.
Lycka till!