Carnita (taco)



Huvudrätt för 4 pers. tid ca 3h + marinadtid

Ingredienser:

Kött:

  • 1 kg benfri fläskkarré
  • 2 msk fuego spice mix (se längre ner)
  • 1 lime
  • 1 apelsin
  • 1 msk kinesisk soja
  • 1 tsk spiskummin
  • 5 vitlöksklyftor
  • 1/2 liter coca-cola (ej light)

Mangosalsa:

  • 2 mango
  • 1/2 rödlök
  • 1/2 kruka koriander
  • 1-2 msk lime juice
  • 1/2-1 färsk habanerochili
  • 1/2 tsk salt

Guacamole:

  • 2 avocado.
  • 1 tomat
  • 1/2 tsk sambal oelek
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 msk finhackad gul lök
  • 2 tsk färskpressad limesaft
  • 1-2 krm salt
  • ev hackad koriander efter smak

Fuego spice mix:

  • 3 msk paprikapulver
  • 1 tsk cayennepeppar
  • 1 tsk vitpeppar
  • 1 msk svartpeppar
  • 1 msk vitlökspulver
  • 1 msk chilipulver
  • 1 msk torkad oregano
  • 1 msk salt

Gör så här:

  • Skär köttet i små bitar och massera in kryddblandningen.
  • Pressa ur saften av apelsin och lime och häll över köttet.
  • Häll i soja och finhackad vitlök och låt marinera minst 1 timme (gärna över natten).
  • Häll ur och spara marinaden.
  • Stek köttet och häll på marinaden när köttet fått färg.
  • Häll på coca-cola i omgångar så att det precis täcker köttet och låt småkoka under lock i minst 2 tim.
  • tag av locket mot slutet och koka ihop tills det blir en kletig massa.
  • Mangosalsa:
  • Finhacka ingredienserna till mangosalsan och blanda i en skål.
  • Ställ in den i kylen och servera kall.
  • Mosa avocadoköttet med en gaffel i en djup tallrik.
  • Kärna ur och finhacka tomaten.
  • Blanda avocado, tomat, sambal oelek, pressad vitlök, gul lök, limesaft, salt och ev koriander.
  • Blanda alla ingredienser väl.
  • Kan änvändas till de flesta tacorätter (köttfärs, kyckling etc)
  • Överbliven krydda förvaras torrt.

Lycka till!

matfavoriter.se