Mjuk julkaka med lingon (vegan/vegetarian)



Efterrätt för 10 pers. tid ca 15min + 35min ugn

Ingredienser:

  • 1 dl farinsocker
  • 4 dl siktat dinkelmjöl
  • 2 tsk bikarbonat
  • 1 1/2 tsk malen kanel
  • 1 tsk mortlade kardemummakärnor
  • 1 tsk malen kryddnejlika
  • 1 tsk malen ingefära
  • 2 dl havremjölk
  • 1 dl neutral (raps)olja
  • 1 dl lingonsylt
  • smör eller veganalternativ och ströbröd till form

Gör så här:

  • Sätt ugnen på 180°C.
  • Blanda ihop de torra ingredienserna.
  • Vispa i havremjölk och olja.
  • Blanda till sist ner lingon.
  • Häll ner smeten i en bröad form.
  • Grädda ca 35 min i mitten av ugnen.
  • Stjälp upp kakan på ett fat när den svalnat.
  • Glasera med något av nedanstående alternativ och ställ svalt.

Glasyr vegan:

  • 2 dl cashewnötter (blötläggs minst 5 tim)
  • 5 mjuka dadlar
  • ca 1 dl vatten
  • 1/2 tsk vaniljpulver
  • rivet skal av 1 citron + saften av 1/2 citron
  • Mixa allt utom vattnet. Späd med vatten till bra konsistens.

Glasyr vegetarian:

  • 200g philadelphiaost
  • 1 1/2 dl florsocker
  • ca 1 msk färskpressad citronsaft
  • Blanda ost och socker.
  • Smaka av med citronsaft.

Lycka till!

matfavoriter.se