Mjuk julkaka med lingon (vegan/vegetarian)
Efterrätt för 10 pers. tid ca 15min + 35min ugn
Ingredienser:
- 1 dl farinsocker
- 4 dl siktat dinkelmjöl
- 2 tsk bikarbonat
- 1 1/2 tsk malen kanel
- 1 tsk mortlade kardemummakärnor
- 1 tsk malen kryddnejlika
- 1 tsk malen ingefära
- 2 dl havremjölk
- 1 dl neutral (raps)olja
- 1 dl lingonsylt
- smör eller veganalternativ och ströbröd till form
Gör så här:
- Sätt ugnen på 180°C.
- Blanda ihop de torra ingredienserna.
- Vispa i havremjölk och olja.
- Blanda till sist ner lingon.
- Häll ner smeten i en bröad form.
- Grädda ca 35 min i mitten av ugnen.
- Stjälp upp kakan på ett fat när den svalnat.
- Glasera med något av nedanstående alternativ och ställ svalt.
Glasyr vegan:
- 2 dl cashewnötter (blötläggs minst 5 tim)
- 5 mjuka dadlar
- ca 1 dl vatten
- 1/2 tsk vaniljpulver
- rivet skal av 1 citron + saften av 1/2 citron
- Mixa allt utom vattnet. Späd med vatten till bra konsistens.
Glasyr vegetarian:
- 200g philadelphiaost
- 1 1/2 dl florsocker
- ca 1 msk färskpressad citronsaft
- Blanda ost och socker.
- Smaka av med citronsaft.
Lycka till!