Köttbullar i paprikasås
Huvudrätt för 4 pers. tid ca 1 tim
Ingredienser:
- 400g pasta
- 400-500g köttfärs (valfri sort)
- 1 gul lök
- 2 skivor bröd (färskt eller fryst)
- 1/2 dl mjölk eller grädde
- 1 ägg
- 1 tsk salt
- 2 krm svartpeppar
- ev 1 vitlöksklyfta
- matfett för stekning
Paprikasås:
- 1 stor gul lök
- 2 röda paprikor
- 2 dl lättcremefraiche
- ev kokande pastavatten
- ev salt
- 2 krm svartpeppar
- 1/2-1 tärning grönsaksbuljong
- 40g babyspenat
Gör så här:
- Börja med paprikasåsen.
- Hacka gul lök och paprika och stek i matfett tills lök och paprika är mjuka.
- Mixa till slät smet med stavmixer.
- Blanda i cremefraiche, buljong och smaka av med salt och peppar.
- Hacka babyspenaten grovt.
- Sätt på lättsaltat pastavatten.
- Riv eller hacka brödet till köttbullarna.
- Blanda brödet med mjölk eller grädde och låt blandningen stå och dra.
- Hacka gul lök och stek den mjuk i matfett.
- Hacka ev vitlök och låt den steka med gul lök på medelvärme, alternativt pressa vitlöken direkt i köttfärsblandninen.
- Blanda köttfärs, lök, brödblandning, ägg, salt och peppar till en jämn smet.
- Forma till bollar och stek dem på relativ hög värma till de fått färg.
- Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen.
- Späd ev paprikasåsen med vatten från den kokande pastan.
- Koka upp paprikasåsen och lägg de brynta (ej helt genomstekta) köttbullarna och koka dem försiktigt i paprikasåsen tillsammans med den hackade spenaten.
- Låt köttbullarna koka tills de är genomkokta (ca 5 min).
- Blanda köttbullar och paprikasås med den nykokta pastan eller servera dem var för sig.
Lycka till!