Lammragu
Huvudrätt för 4 pers. tid ca 2 1/2 tim
Ingredienser:
- 500g lammstek
- 2 gula lökar
- 4 vitlöksklyftor
- 1 nypa chili flakes (peperonchino) efter önskad styrka
- 1 burk körsbärstomater
- 1 burk skalade och klyftade tomater (filetti)
- Burkarna tomat kan bytas ut mot 2 burkar passerade eller finkrossade tomater.
- 200g morot
- 100-200g rotselleri
- 2 stjälkar selleri
- 200g svamp (t.ex. skogschampinjoner)
- 2-3 msk tomatpuré
- 2 tärningar hönsbuljong
- 2 msk timjan
- ev rivet skal av 1 citron
Gör så här:
- Skär köttet i 2cm kuber.
- Stek köttet på hög värme i omgångar så de får färg men inte är genomstekta och ev häll i vatten i stekjärnet mellan stekningarna och ta tillvara stekskyn.
- Lägg kött och ev steksky i en stor kastrull.
- Tillsätt tomater, buljong och tomatpuré och koka på svag värme.
- Hacka lök och fräs tillsammans med chilikryddan den tills den blivit mjuk.
- Hacka vitlök och låt den steka med några minuter.
- Häll lökblandningen i grytan med köttet.
- Skala och hacka morot och rotselleri och häll ner den i den kokande grytan.
- Skiva stjälkselleri och häll ner den också.
- Lägg på ett lock när vätskan i grytan reducerats till hälften.
- Koka till köttet är mört och faller sönder (totalt ca 2 tim).
- Mosa köttet med en gaffel i grytan eller plocka upp det och mosa köttet separat eller mixa köttet varsamt innan det återförs till grytan.
- Tillsätt timjan och rivet citronskal.
- Smaka av med salt och peppar.
- Servera med pasta, gnocchi eller ris.
Lycka till!