Lammragu



Huvudrätt för 4 pers. tid ca 2 1/2 tim

Ingredienser:

  • 500g lammstek
  • 2 gula lökar
  • 4 vitlöksklyftor
  • 1 nypa chili flakes (peperonchino) efter önskad styrka
  • 1 burk körsbärstomater
  • 1 burk skalade och klyftade tomater (filetti)
  • Burkarna tomat kan bytas ut mot 2 burkar passerade eller finkrossade tomater.
  • 200g morot
  • 100-200g rotselleri
  • 2 stjälkar selleri
  • 200g svamp (t.ex. skogschampinjoner)
  • 2-3 msk tomatpuré
  • 2 tärningar hönsbuljong
  • 2 msk timjan
  • ev rivet skal av 1 citron

Gör så här:

  • Skär köttet i 2cm kuber.
  • Stek köttet på hög värme i omgångar så de får färg men inte är genomstekta och ev häll i vatten i stekjärnet mellan stekningarna och ta tillvara stekskyn.
  • Lägg kött och ev steksky i en stor kastrull.
  • Tillsätt tomater, buljong och tomatpuré och koka på svag värme.
  • Hacka lök och fräs tillsammans med chilikryddan den tills den blivit mjuk.
  • Hacka vitlök och låt den steka med några minuter.
  • Häll lökblandningen i grytan med köttet.
  • Skala och hacka morot och rotselleri och häll ner den i den kokande grytan.
  • Skiva stjälkselleri och häll ner den också.
  • Lägg på ett lock när vätskan i grytan reducerats till hälften.
  • Koka till köttet är mört och faller sönder (totalt ca 2 tim).
  • Mosa köttet med en gaffel i grytan eller plocka upp det och mosa köttet separat eller mixa köttet varsamt innan det återförs till grytan.
  • Tillsätt timjan och rivet citronskal.
  • Smaka av med salt och peppar.
  • Servera med pasta, gnocchi eller ris.

Lycka till!

matfavoriter.se