Lax med panko, spenat och rotfruktsmos

Huvudrätt för 4 pers. tid ca 60min
Ingredienser till lax:
- 600g laxfilé
- 1 tsk salt
- 1 krm vitpeppar
- 2 dl smaksatt (valfri) crème fraiche
- 60-100g babyspenat
- ca 1/2 dl panko (japanskt ströbröd)
- matolja
Ingredienser till rotfruksmoset:
- 1 kg potatis
- 270g morötter
- 200g kålrot
- 200g palsternacka
- 200g rotselleri
- ev en skvätt grädde och eller en klick smör
- salt och peppar
Gör så här:
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Skala och skär potatis och rotfrukter i mindre bitar och koka dem mjuka.
- Fördela 1 tsk olja i botten på en ugnssäkert fat.
- Lägg i spenaten och täck den med crème fraiche.
- Skär laxen i 4 portionsbitar och lägg dem ovanpå crème fraiche täcket.
- Krydda med salt och peppar.
- Fördela ev en skvätt olja på fisken för att panko ska få bättre fäste.
- Strö ett jämnt lager panko överst på fisken. Alt. blanda olja och panko och fördela på fisken.
- Stek laxen i mitten av ugnen i ca 15 min eller tills laxen uppnått 48-50°C.
- Häll av vattnet och mixa, pressa eller mosa ev tillsammans med grädde eller smör till ett fluffigt mos.
- Smaka av med salt och peppar.
Lycka till!