Lax med panko, spenat och rotfruktsmos



Huvudrätt för 4 pers. tid ca 60min

Ingredienser till lax:

  • 600g laxfilé
  • 1 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 2 dl smaksatt (valfri) crème fraiche
  • 60-100g babyspenat
  • ca 1/2 dl panko (japanskt ströbröd)
  • matolja

Ingredienser till rotfruksmoset:

  • 1 kg potatis
  • 270g morötter
  • 200g kålrot
  • 200g palsternacka
  • 200g rotselleri
  • ev en skvätt grädde och eller en klick smör
  • salt och peppar

Gör så här:

  • Sätt ugnen på 225 grader.
  • Skala och skär potatis och rotfrukter i mindre bitar och koka dem mjuka.
  • Fördela 1 tsk olja i botten på en ugnssäkert fat.
  • Lägg i spenaten och täck den med crème fraiche.
  • Skär laxen i 4 portionsbitar och lägg dem ovanpå crème fraiche täcket.
  • Krydda med salt och peppar.
  • Fördela ev en skvätt olja på fisken för att panko ska få bättre fäste.
  • Strö ett jämnt lager panko överst på fisken. Alt. blanda olja och panko och fördela på fisken.
  • Stek laxen i mitten av ugnen i ca 15 min eller tills laxen uppnått 48-50°C.
  • Häll av vattnet och mixa, pressa eller mosa ev tillsammans med grädde eller smör till ett fluffigt mos.
  • Smaka av med salt och peppar.

Lycka till!

matfavoriter.se