Potatis och purjolöksoppa
Huvudrätt för 4 pers. tid ca 40min
eller förrätt för 10 pers.
Ingredienser:
- 6-8 potatisar
- 2 purjolökar
- 1 gul lök
- 1 dl matlagningsgrädde
- 1 dl riven parmesan (kan uteslutas)
- 2 tärningar grönsaksbuljong
- 8 dl vatten
- olja för stekning
- salt och svartpeppar
Gör så här:
- Finhacka den gula löken och stek den mjuk i olja i en stor kastrull.
- Skölj och skiva purjolöken i tunna slantar och lägg den i grytan med den stekta löken.
- Sänk värmen så att inte purjolöken bränns och stek tills den mjuknar.
- Skala och tärna potatisen och lägg i den i kastrullen tillsammans med vatten och buljong.
- Låt soppan puttra under lock och mixa soppan med en stavmixer när potatisen blivit mjuk.
- Tillsätt grädden och smaka av med salt och peppar.
- Tillsätt ytterligare vatten om en tunnare soppa önskas.
- Tillsätt ev parmesanost strax innan servering.
Lycka till!