Risotto med jätteräkor och grönsaker

Huvudrätt för 4 pers. tid ca 80min
Ingredienser:
- 400g frysta råa jätteräkor (obs! helst certifierade) eller 1 kg vanliga kokta frysta räkor med skal
- 1 msk olja till halstring
Risotto:
- 1/2 dl olivolja
- 1-2 dl finhackad gul lök
- 4 dl arborioris (alt. avorioris)
- 2-3 dl torrt vitt vin
- ca 1 liter grönsaksbuljong
- 1 msk smör
- 1-2 dl grovriven parmesan
Dragonhummersås:
- 2/3 dl vitt portvin
- 1/2 fiskbuljongtärning
- 2 dl creme fraiche
- 1/2 dl konc. hummerfond
- 1 tsk mycket finhackad färsk dragon (alt. torkad)
- 1/2 krm cayennepeppar
- ca 1 msk smör
Tillbehör & garnering:
- 2 tärnade urkärnade tomater (ev. skalade)
- ev. en färsk kvist kryddört (t.ex. dragon)
- bröd (t.ex. baguette)
- riven parmesan
Gör så här:
- Sätt ugnen på 100°C och börja värma tallrikar vid lämplig tidpunkt innan servering.
- Skala räkorna och lägg dem i kylen.
Risotto:
- Fräs löken i olja tills den mjuknat utan att den fått färg.
- Tillsätt riset och fräs ytterligare några minuter under omrörning.
- Tillsätt vätska, lite i taget, börja med vinet.
- Rör om ibland och häll på mer vätska efter hand när vätskan kokat in.
- Fortsätt koka riset tills det känns lagom al dente.
- Avsluta med att röra ner smör och parmesan.
- Smaka ev. av med salt.
Sås:
- Koka upp vinet och smula i buljongtärningen.
- Tillsätt creme fraiche, hummerfond och dragon.
- Låt såsen sjuda 5-8 min.
- Smaka av med cayennepeppar.
- Runda av såsen med att vispa ner en liten klick smör.
Räkor:
- Ta ut de råa räkorna ur kylen.
- Hetta upp en stekpanna.
- Pensla räkorna med olja och salta dem lätt.
- Halstra räkorna på hög värme 1 - 1 1/2 min på varje sida beroende på storlek.
- Fördela risotton på de heta tallrikarna, med de nyhalstrade räkorna ovanpå.
- Ringla hummersåsen runt risotton samt strö de tärnade tomaterna i såsen.
- Garnera gärna med en örtkvist och servera med bröd och parmesan.
Lycka till!