Risotto med jätteräkor och grönsaker



Huvudrätt för 4 pers. tid ca 80min

Ingredienser:

  • 400g frysta råa jätteräkor (obs! helst certifierade) eller 1 kg vanliga kokta frysta räkor med skal
  • 1 msk olja till halstring

Risotto:

  • 1/2 dl olivolja
  • 1-2 dl finhackad gul lök
  • 4 dl arborioris (alt. avorioris)
  • 2-3 dl torrt vitt vin
  • ca 1 liter grönsaksbuljong
  • 1 msk smör
  • 1-2 dl grovriven parmesan

Dragonhummersås:

  • 2/3 dl vitt portvin
  • 1/2 fiskbuljongtärning
  • 2 dl creme fraiche
  • 1/2 dl konc. hummerfond
  • 1 tsk mycket finhackad färsk dragon (alt. torkad)
  • 1/2 krm cayennepeppar
  • ca 1 msk smör

Tillbehör & garnering:

  • 2 tärnade urkärnade tomater (ev. skalade)
  • ev. en färsk kvist kryddört (t.ex. dragon)
  • bröd (t.ex. baguette)
  • riven parmesan

Gör så här:

  • Sätt ugnen på 100°C och börja värma tallrikar vid lämplig tidpunkt innan servering.
  • Skala räkorna och lägg dem i kylen.

Risotto:

  • Fräs löken i olja tills den mjuknat utan att den fått färg.
  • Tillsätt riset och fräs ytterligare några minuter under omrörning.
  • Tillsätt vätska, lite i taget, börja med vinet.
  • Rör om ibland och häll på mer vätska efter hand när vätskan kokat in.
  • Fortsätt koka riset tills det känns lagom al dente.
  • Avsluta med att röra ner smör och parmesan.
  • Smaka ev. av med salt.

Sås:

  • Koka upp vinet och smula i buljongtärningen.
  • Tillsätt creme fraiche, hummerfond och dragon.
  • Låt såsen sjuda 5-8 min.
  • Smaka av med cayennepeppar.
  • Runda av såsen med att vispa ner en liten klick smör.

Räkor:

  • Ta ut de råa räkorna ur kylen.
  • Hetta upp en stekpanna.
  • Pensla räkorna med olja och salta dem lätt.
  • Halstra räkorna på hög värme 1 - 1 1/2 min på varje sida beroende på storlek.
  • Fördela risotton på de heta tallrikarna, med de nyhalstrade räkorna ovanpå.
  • Ringla hummersåsen runt risotton samt strö de tärnade tomaterna i såsen.
  • Garnera gärna med en örtkvist och servera med bröd och parmesan.

Lycka till!

matfavoriter.se