Spenatlasagne med mozzarella



Huvudrätt för 4 pers. tid ca 1 1/2 tim

Ingredienser:

  • 400g lasagneplattor
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 röd paprika
  • 2 mozzarellaostar (á 125g)
  • 1 dl soltorkade tomater
  • 500g fryst bladspenat
  • 1 burk krossade tomater (500g)
  • 1 dl finriven parmesanost
  • 1/2 dl tomatpuré
  • 1 tärning grönsaksbuljong
  • 1 msk torkad timjan eller oregano
  • 1 dl vatten
  • Smör eller olja att steka i
  • Salt och peppar

Béchamelsås:

  • 2 msk smör
  • 3 msk vetemjöl
  • 5 dl mjölk
  • Salt och peppar

Gör så här:

  • Sätt ugnen på 225 grader.
  • Skala och finhacka gul lök och vitlök.
  • Kärna ur och grovhacka paprikorna.
  • Hetta upp en panna med smör eller olja och fräs den gula löken tills den mjuknat.
  • Tillsätt vitlöken och paprikan och sänk värmen så att vitlöken inte bränns och stek ytterligare några minuter.
  • Tina spenaten och tillsätt den i pannan.
  • Låt det puttra i 4-5 minuter.
  • Tillsätt de krossade tomaterna, vattnet, buljongtärningen och tomatpurén.
  • Smaka av med salt, peppar och örtkryddan.
  • Smält smöret till béchamelsåsen i en kastrull.
  • Tag av kastrullen från plattan och vispa ner mjölet och en skvätt av mjölken.
  • Sätt tillbaka kastrullen på plattan och vispa tills det är klumpfritt.
  • Tillsätt mjölken i omgångar under uppvärmning och vispa ut noga så klumparna försvinner.
  • Smaka av såsen med salt och peppar.
  • Hacka de soltorkade tomaterna och mozzarellaosten.
  • Smöra en ugnssäker form.
  • Varva med béchamelsås, lasagneplattor, grönsaksröran och mozzarellan i formen. Avsluta med lasagneplattor och ett lager béchamelsås.
  • Strö de soltorkade tomaterna och parmesanosten överst.
  • Gratinera i ugn 30-35 min.
  • Lägg över aluminuimfolie mot slutet om lasagnen börjar bli bränd.

Lycka till!

matfavoriter.se