Spenatlasagne med mozzarella
Huvudrätt för 4 pers. tid ca 1 1/2 tim
Ingredienser:
- 400g lasagneplattor
- 1 gul lök
- 2 vitlöksklyftor
- 2 röd paprika
- 2 mozzarellaostar (á 125g)
- 1 dl soltorkade tomater
- 500g fryst bladspenat
- 1 burk krossade tomater (500g)
- 1 dl finriven parmesanost
- 1/2 dl tomatpuré
- 1 tärning grönsaksbuljong
- 1 msk torkad timjan eller oregano
- 1 dl vatten
- Smör eller olja att steka i
- Salt och peppar
Béchamelsås:
-
2 msk smör
-
3 msk vetemjöl
- 5 dl mjölk
- Salt och peppar
Gör så här:
-
Sätt ugnen på 225 grader.
-
Skala och finhacka gul lök och vitlök.
- Kärna ur och grovhacka paprikorna.
- Hetta upp en panna med smör eller olja och fräs den gula löken tills den mjuknat.
- Tillsätt vitlöken och paprikan och sänk värmen så att vitlöken inte bränns och stek ytterligare några minuter.
- Tina spenaten och tillsätt den i pannan.
- Låt det puttra i 4-5 minuter.
- Tillsätt de krossade tomaterna, vattnet, buljongtärningen och tomatpurén.
- Smaka av med salt, peppar och örtkryddan.
- Smält smöret till béchamelsåsen i en kastrull.
- Tag av kastrullen från plattan och vispa ner mjölet och en skvätt av mjölken.
- Sätt tillbaka kastrullen på plattan och vispa tills det är klumpfritt.
- Tillsätt mjölken i omgångar under uppvärmning och vispa ut noga så klumparna försvinner.
- Smaka av såsen med salt och peppar.
- Hacka de soltorkade tomaterna och mozzarellaosten.
- Smöra en ugnssäker form.
- Varva med béchamelsås, lasagneplattor, grönsaksröran och mozzarellan i formen. Avsluta med lasagneplattor och ett lager béchamelsås.
- Strö de soltorkade tomaterna och parmesanosten överst.
- Gratinera i ugn 30-35 min.
- Lägg över aluminuimfolie mot slutet om lasagnen börjar bli bränd.
Lycka till!