Svamprisotto med seranoskinka



Huvudrätt för 4 pers. tid ca 45min

Ingredienser:

Servera med t.ex. bröd, seranoskinka eller en bit stekt lax

  • 400g färsk svamp alt.50g torkad och blötlagd (skogschaminjon, kantarell, karljohan eller ostronskivling)
  • 2 charlottenlökar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2+2msk smör
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 2 msk konc svampfond eller kycklingfond
  • 8 dl vatten
  • 3 dl risottoris
  • 2 dl vitt torrt vin
  • 1 lagerblad
  • 2 tsk hackad timjan
  • 2 dl riven parmesan
  • 1/2 dl hackad bladpersilja

Gör så här:

  • Skölj svampen och skär den i mindre bitar.
  • Finhacka lök och vitlök.
  • Fräs svampen i 2 msk smör ca 10 min på medelvärme.
  • Krydda med salt och peppar.
  • När svampen börjar "knäppa" och blivit lätt brynt, är den klar.
  • Blanda ut fonden med vatten, värm buljongen och håll den varm.
  • Fräs lök, vitlök och ris på medelvärma i 2 msk smör tills riskornen blivit lätt genomskinliga, rör om hela tiden så att riset inte bräns.
  • Häll på vin och låt det koka in.
  • Lägg i kryddorna.
  • Späd med 2 dl het buljong och rör tills buljongen kokat in.
  • Fortsätt späda tills buljongen tagit slut.
  • Riskornen ska vara mjuka med en något fastare kärna i mitten (18-20 min).
  • Rör ner hälften av den frästa svampen, osten och persiljan.
  • Toppa inför servering med resterande svamp, ost och persilja.

Lycka till!

matfavoriter.se