Svamprisotto
Huvudrätt för 4 pers. tid ca 45min
Ingredienser:
Servera med t.ex. bröd
- 400g färsk svamp alt.50g torkad och blötlagd (skogschaminjon, kantarell, karljohan eller ostronskivling)
- 2 charlottenlökar
- 2 vitlöksklyftor
- 2+2msk smör
- 1 tsk salt
- 2 krm svartpeppar
- 2 msk konc svampfond eller kycklingfond
- 8 dl vatten
- 3 dl risottoris
- 2 dl vitt torrt vin
- 1 lagerblad
- 2 tsk hackad timjan
- 2 dl riven parmesan
- 1/2 dl hackad bladpersilja
Gör så här:
- Skölj svampen och skär den i mindre bitar.
- Finhacka lök och vitlök.
- Fräs svampen i 2 msk smör ca 10 min på medelvärme.
- Krydda med salt och peppar.
- När svampen börjar "knäppa" och blivit lätt brynt, är den klar.
- Blanda ut fonden med vatten, värm buljongen och håll den varm.
- Fräs lök, vitlök och ris på medelvärma i 2 msk smör tills riskornen blivit lätt genomskinliga, rör om hela tiden så att riset inte bräns.
- Häll på vin och låt det koka in.
- Lägg i kryddorna.
- Späd med 2 dl het buljong och rör tills buljongen kokat in.
- Fortsätt späda tills buljongen tagit slut.
- Riskornen ska vara mjuka med en något fastare kärna i mitten (18-20 min).
- Rör ner hälften av den frästa svampen, osten och persiljan.
- Toppa inför servering med resterande svamp, ost och persilja.
Lycka till!