Zucchinigryta med lammfärsbullar
Huvudrätt för 4 pers. tid ca 60min
Ingredienser:
- ca 500g lammfärs
- 2 skivor vitt bröd (färskt eller fryst)
- 1/2 dl mjölk eller grädde
- 1 ägg
- ev 1 kruka timjan
- 2 zucchini
- 3 gula lökar
- 5 vitlöksklyftor
- 2 burkar körsbärstomater
- 1-2 msk tomatpuré
- 2 tärningar grönsaksbuljong
- salt, peppar och olja
- ca 1 tsk strösocker
Gör så här:
- Finhacka 2 gula lökar och stek mjuk i olja.
- Finhacka 4 vitlöksklyftor och låt dem steka med den gula löken när den blivit lite mjuk.
- Tillsätt tomatpuré och låt den steka med ett par minuter.
- Tärna zucchini och blanda ner den i lökblandningen.
- Tillsätt tomater när zucchini har mjuknat något.
- Smula ner buljong, peppar och smaka av med strösocker och ev salt.
- låt grytan koka ca 15 min.
- Riv eller hacka brödet.
- Blanda brödet med mjölken och låt det stå och dra.
- Finhacka 1 gul lök och stek den mjuk i olja.
- Blanda köttfärs, bröd, lök, ägg, 1 pressad vitlöksklyfta, 1 tsk salt, 2 krm peppar och ev 1/2 kruka hackad färsk timjan.
- Rulla färsen till bollar och stek dem hastigt på hög värme (de ska vara råa i mitten).
- Lägg köttbullarna i grönsaksgrytan och låt de koka med i ca 5 min tills bullarna är genomkokta.
- Strö ev över resten av timjan strax innan servering.
- Servera med ris, bröd eller pasta (t.ex. penne).
Lycka till!